Domov > ZA OBISKOVALCE > Za otroke

Za otroke

Park Tivoli je zaradi bližine centra mesta odlična priložnost za umirjeno preživljanje prostega časa tudi za starše z malimi in nekoliko večjimi otroki. Na tivolskih poteh in travnikih lahko otroci brezskrbno tekajo. Park Tivoli ponuja dve večji otroški igrišči – prvo ob Tivolskem ribniku in drugo ob bazenu Tivoli. Obe igrišči ponujata zanimiva otroška igrala, namenjena predvsem predšolskim otrokom, ter dovolj sence za umik pred soncem. Igrala najdemo tudi pri Kopališču Tivoli, pri Minigolfu in pri Tivolskem gradu.

Ob Večni poti se nahaja Živalski vrt Ljubljana. V objemu čudovitega naravnega gozda na južnem pobočju Rožnika se razvija sodoben živalski vrt z več kot 500 domačimi in eksotičnimi živalmi z različnih kontinentov. Živalski vrt Ljubljana lahko obiščete vse dni v letu, še posebej dobro je obiskan od spomladi do jeseni ter ob vikendih.

Park ponuja tudi druge možnosti opazovanja živali. Ob ribniku Tivoli lahko opazujemo ribe v vodi, zelenonoge tukalice, race in druge ptice na vodi in ob ribniku. Na vhodu v Tivoli iz smeri Rožne doline si lahko ogledamo čebelnjak, bližje rastlinjaku pa tudi čebelnik – dom namenjen divjim čebelam, med katerimi jih večina živi samotarsko.

V bližini ribnika je rastlinjak Botaničnega vrta, kjer so na ogled tropske in mesojede rastline. Rastlinjak je za obiskovalce odprt vsak dan tudi ob sobotah in nedeljah ter praznikih, razen ponedeljka, med 11:00-18:00. Vstop v rastlinjak je brezplačen.

Prav posebno doživetje za otroke je Tičistan - ljudje se tu od nekdaj srečujejo s pticami, jih hranijo ter opazujejo. Tu so nameščene številne ptičje gnezdilnice, pozimi tudi krmilnice. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) tu večkrat na leto organizira opazovanje ptic. Tudi veverice so postale do ljudi zaupljive in marsikdaj lahko vidimo, kako se čisto približajo obiskovalcu, ki jim v roki ponuja priboljške.

Obiščete lahko dve učni poti. Na približno 3 km dolgi Jesenkovi poti je predstavljenih 30 drevesnih vrst, označenih s tablami. Pot, poimenovana po slovenskem botaniku Franu Jesenku, je bila postavljena leta 1986. Učna pot ob Koseškem bajerju nas popelje po 850m dolgi poti okoli bajerja in na petih točkah predstavi prebivalce in življenjska okolja Koseškega bajerja, kot na primer poplavni gozd in mokrišča. Učna točka na leseni ploščadi pri mostičku, ki vodi do trim steze ponuja šest gozdnih ugank, pri katerih otroci spoznavajo rastline v gozdu.

V bližini Cekinovega gradu se nahaja Fenološki park. Je del mednarodne mreže evropskih fenoloških vrtov, in edini tovrstni park v Sloveniji. V njem uspeva 44 različnih drevesnih vrst.

Obnovljeno igrišče za minigolf ponuja možnost druženja in zabave za celo družino. Igrišče ponuja 18 igralnih stez. V parku je kotalkališče, igrišča za tenis, košarko in mali nogomet.

Kopališče Tivoli deluje od septembra do junija in ponuja tri bazene – velik plavalni bazen, šolski bazen in otroški bazen. Letno kopališče Ilirija je običajno odprto od srede maja do konca septembra. Poleg olimpijskega je tu še bazen za otroke in vodni tobogan.

Ko zapade sneg postanejo hribčki v Tivoliju smučišče in sankališče. V zimskem času lahko rekreativno drsamo v Hali Tivoli.

Park Tivoli je tudi odlično izhodišče za vzpon na Rožnik ali na katerega od vrhov Krajinskega parka.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.