Domov > Aktualno > Arhiv novic > Cvetenje lesk in vrb opraševalcem ponuja prvo pašo
19. 02. 2024
Cvetenje lesk in vrb opraševalcem ponuja prvo pašo

Ste v zadnjih dneh že opazili kranjsko čebelo ali matico čmrljev, ki oprašuje prve cvetove?

Zadnja leta pogosto zaznamujejo mile zime, za katere je značilno tudi to, da dnevne temperature večkrat presežejo dolgoletna povprečja. Posledice se odražajo tudi v fenoloških fazah rasti rastlin, ki vzbrstijo in zacvetijo prej kot v preteklosti. Zgodnje cvetenje lahko zaradi povečane možnosti zgodnje spomladanskih pozeb predvsem pri sadnem drevju pomeni tudi prekinitev razvoja plodov in s tem nevarnost izpada dohodka in ogrožanje prehranske varnosti.

Cvetenje rastlin vendarle ni pomembno le za ljudi, temveč tudi za številne druge organizme. Pozimi cvetoče grmovne in drevesne vrste, kot so npr. leske in vrbe, predstavljajo pomembno prvo pašo opraševalcem. Na gozdnih tleh v istem času pričnejo cveteti prvi primerki pomladanskih žafranov, navadnih malih zvončkov in telohov, na katerih se tudi pasejo opraševalci.

Društvo Čmrljica je v letošnjem letu pričelo z akcijo občanske znanosti »Pru čmru«, katere namen je zbiranje podatkov o opažanjih čmrljih matic. Koordinatorji akcije želijo ugotoviti, kdaj so posamezne vrste čmrljev dejavne, kako pogoste so, kakšna je njihova razširjenost v Sloveniji in na katerih rastlinah se hranijo. Več o tem, kako lahko sporočite podatke vaših opažanj, lahko preberete na povezavi na njihovi spletni strani.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.