Domov > O PARKU > Znamenitosti in zanimivosti > Cankarjev vrh
Cankarjev vrh

Nekoč je bilo na Rožniku zavetišče za gobavce, kasneje pa pribežališče mestnih prebivalcev pred epidemijami. Pod cerkvijo so v začetku 19. stoletja odprli gostilno Pri Matiji.

Leta 1905 je gostilno kupil koroški Slovenec Karel Bergman, pri katerem se je leta 1910 nastanil pisatelj Ivan Cankar in tam živel vse do smrti leta 1917. Na Rožniku se je zelo dobro počutil. Stanoval je v sobi, katere okno je gledalo proti cerkvi. Kjer je danes spominska soba, je bival le občasno, sicer pa je tam večkrat prespal Oton Zupančič, kadar je obiskal svojega prijatelja. Po pisatelju so vrh Rožnika poimenovali Cankarjev vrh in na njem postavili pisateljev spomenik, delo kiparja Frančiška Smerduja.

Cesto od gostilne Pod Rožnikom, kakršno poznamo danes, so zgradili leta 1834 in v glavnem je še danes taka. Rožnik se je včasih tudi imenoval Zgornji Rožnik, delu pri Čadu pa so rekli Spodnji Rožnik.

Danes hiša deluje kot dobra hribovska postojanka, gostom namreč postrežejo z juho, praženim krompirjem, pečenkami, zrezki, golažem, vampi, telečjo obaro, ričetom in joto, štruklji, orehovo in pehtranovo potico, pečejo pa tudi slasten sirov in jabolčni zavitek. Rožnik je prava zakladnica preteklosti, hkrati pa tudi simbol vztrajnosti in več kot dvestoletne tradicije gostoljubja, ki je nikakor ne bi smeli izgubiti.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 4779 792
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.