Domov > Aktualno > Arhiv novic > Kam z vrtnimi biološkimi odpadki?
01. 04. 2019
Kam z vrtnimi biološkimi odpadki?

Sodite med tiste ljudi, ki zimo preživite v sanjarjenju o toplejših dnevih, ko boste lahko začeli uresničevati načrte o spomladanski preureditvi vašega vrta?

Potem ste se gotovo razveselili zgodnjega prihoda pomladi in že pričeli z vrtnarskimi opravili kot je obrezovanje drevja, urejanje zelenice, priprava zelenjavnega vrta in saditev cvetlic. Toda kam z večjimi količinami vejevja, listja, zemlje lončnic, trave in drugih vrtnih bioloških odpadkov?

V nadaljevanju predstavljamo nekaj rešitev:

1. Izdelava domačega komposta
Za postavitev kompostnika izberemo lahko dostopen in pred vetrom zavarovan polsenčen ali senčen prostor. Pomembno je, da ima kompostnik neposreden stik s tlemi in ima omogočeno primerno zračenje. Na izbiro imate več tipov kompostnikov, najpogostejši so gotovo leseni, žičnati in plastični. Za učinkovit in optimalen proces razkroja organskih snovi je pomembno, da sestavine komposta nalagate izmenično. Povsem spodaj praviloma mesto najdejo zdrobljene ali kako drugače prikrajšane veje, ki omogočajo kroženje zraka in odcejanje vode. Sledijo veje in zeleni odrez, ki jih v zgornjih plasteh dopolnijo kuhinjski odpadki in pokošena trava, oboje prekrijemo s tanko plastjo zemlje, listja, občasno lahko tudi lesnega pepela. Na ta način omogočimo ustrezen proces kompostiranja. Ta poteka med 50-60 °C, brez neprijetnih vonjav in neželenih obiskovalcev komposta (npr. podgane). Kompost je v sušnem obdobju priporočljivo vlažiti, vsake pol leta ali najmanj enkrat v sezoni je treba kup tudi preložiti. Za uspešno kompostiranje so ključni mikroorganizmi, bakterije in glive, ki sodelujejo pri procesu razkroja. Rezultat bo še hitrejši in uspeh večji, če boste na kompostni kup privabili tudi deževnike. S pomočjo številnih deževnikov nastane kompost najvišje kvalitete imenovan tudi vermikompost.

2. Odpadke oddajte Snagi
Niste povsem prepričani, da je kompostiranje prava rešitev za vas. Potem vrtne biološke odpadke pripeljite v enega izmed dveh Snaginih zbirnih centrov, Zbirni center Barje ali v Začasni zbirni center Povšetova, kjer jih odložite brezplačno. V enem koledarskem letu lahko tovrstne odpadke v zbirna centra pripeljete dvakrat. Zbirni center Barje na Cesti dveh cesarjev 101 je med 1. novembrom in 31. marcem odprt od ponedeljka do sobote med 6. in 18. uro, med 1. aprilom in 31. oktobrom pa od ponedeljka do sobote med 6:00 in 20:00 uro. Začasni zbirni center Povšetova na Povšetovi 2 je odprt od torka do sobote med 11:00 in 18:00.
Vrtne biološke odpadke lahko pripravite za odvoz tudi v Snaginih tipiziranih vrečkah. Tipizirane vrečke lahko uporabljate občasno, ko imate večjo količino bioloških odpadkov, ki jih ne morete pospraviti v svoje zabojnik. Za biološke odpadke so na voljo rjave 50 in 100-litrske tipizirane vrečke, ki jih v času odvoza bioloških odpadkov postavite na prevzemno mesto zraven rjavega zabojnika. Vrečke lahko kupite preko spleta in v Snaginem centru za pomoč in podporo uporabnikom na Povšetovi 6.

Če imate večjo količino vrtnih bioloških odpadkov, vam jih v zbirne centre odpelje tudi Snaga. Plačljivo storitev lahko naročite na telefonski številki +386 1 4779 632 in +386 51 328 904 ali prek e-pošte na bojan.molnar@snaga.si. Vaše stroške odvoza pa si lahko razdelite s sosedi.

Obstaja torej kar nekaj možnosti kako ustrezno ravnati z vrtnimi biološkimi odpadki, zato poskrbite, da le ti ne bodo končali v naravi.


Da ne bo zadreg, kam z odsluženim kavčem, gradbenim materialom in drugimi večjimi odpadki, z vami delimo nekaj ključnih usmeritev in napotkov, kako pravilno ravnati s tovrstnimi odpadki.

Kako in kaj s kosovnimi odpadki

• Za uporabnike je odvoz kosovnih odpadkov (oblazinjeno in leseno pohištvo, preproge, vzmetnice, veliki gospodinjski aparati ipd.) enkrat letno brezplačen, in sicer ga uporabniki v Ljubljani naročite, ko ga potrebujete, uporabniki v primestnih občinah pa si izberete datum znotraj razpisanega termina.
V obeh primerih je treba odvoz predhodno naročiti prek posebne naročilnice, ki jo v elektronski ali pdf obliki najdete tukaj.
• Kosovne odpadke lahko brez dodatnega plačila, a v omejeni količini (do 3 m3) pripeljete v zbirni center Barje ali v začasni zbirni center Povšetova.


Gradbeni odpadki
Manjše količine gradbenih odpadkov in izolacijskih gradbenih odpadkov (do 0,5 m3) ter stavbnega pohištva (okna, vrata) lahko odpeljete v zbirni center Barje. Če imate tovrstnih odpadkov več, morate skleniti pogodbo s podjetjem, ki je pooblaščeno za ravnanje s to vrsto odpadkov.


Kako pa je z odpadki, ki vsebujejo azbest?
Med izdelke, ki vsebujejo azbest, spadajo salonitne plošče, azbestno-cementna kritina, azbest-cementne vodovodne cevi za vodovodna omrežja, toplotna izolacija na ogrevalnih kotlih, izolacija na jeklenih gradbenih okvirjih, ventilacijske cevi … V zbirni center Barje lahko občani brezplačno pripeljete manjše količine azbestnih odpadkov (evropaleta do višine pol metra), pripraviti pa jih je treba skladno z navodili, zapisanimi v Uredbi o ravnanju z odpadki, ki vsebujejo azbest. Trdno vezani azbestni odpadki morajo biti pred odstranjevanjem pakirani v zaprtih vrečah ali oviti s folijo, tako da se prepreči sproščanje azbestnih vlaken v okolje med prevozom ter pri nakladanju in razkladanju.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.