Domov > Aktualno > Arhiv novic > 2. februar - Svetovni dan mokrišč
02. 02. 2019
2. februar - Svetovni dan mokrišč

Vsako leto 2. februarja obeležujemo Svetovni dan mokrišč. Na ta dan so leta 1971 v iranskem mestu Ramsar sprejeli Konvencijo o mokriščih, ki so mednarodnega pomena. Slovenija je konvencijo ratificirala leta 1992.

Kljub temu so danes mokrišča na seznamu najbolj ogroženih ekosistemov na Zemlji. Ljudje na mokrišča pogosto gledamo kot na nepomemben, odvečen, manj vreden del narave. Zato so bila v preteklosti številna mokrišča izsušena, zasuta ali drugače uničena. V drugi polovici 19. stoletja smo na ta način v Sloveniji izgubili več kot 40 % mokrišč ter kar 35 % mokrišč na svetovni ravni.

Mokrišče je del narave, ki je redno zadostno preplavljeno s površinsko ali podzemsko vodo. Omogoča razširjenost različnih skupin organizmov, ki za svojo rast in razmnoževanje potrebujejo mokro ali občasno mokro okolje.

Mokrišča opravljajo številne pomembne funkcije: so naravni vodni zbiralniki, preprečujejo poplave, blagodejno vplivajo na okoliško mikroklimo, prečiščujejo vodo, so vir dobrin in nudijo dom številnim vrstam, med katerimi so tudi mnoge redke in ogrožene. Prav tako pomembni sta tudi njihova estetska in izobraževalna funkcija.

V Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib imamo več območij, ki jih lahko opredelimo kot mokrišča – najbolj poznana sta zagotovo Naravni rezervat Mali Rožnik ali Rakovniško barje ter Naravni rezervat Mostec.

Letošnja poslanica Svetovnega dneva mokrišč je "Prispevajmo k blaženju podnebnih sprememb – ne izsušujmo mokrišč" #KeepUrbanWetlands #WorldWetlandsDay

Več informacij najdete na www.worldwetlandsday.org in spletni strani Ministrstva za okolje in prostor;

Na povezavi si lahko ogledate dokumentarni film Dragocena mokrišča.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.