Domov > O PARKU > Znamenitosti in zanimivosti > Švicarija
Švicarija

Leta 1835 so v parku Tivoli nad Tivolskim gradom prvič odprli leseno gostišče, imenovano Schweizerhaus, v kateri se je zbirala nemško govoreča ljubljanska elita. Zaradi specifične arhitekture je gostišče spominjalo na alpsko hišo, prav zato so ji nadeli ime Švicarija. V svoji pestri zgodovini je bila vedno priljubljeno gostišče, kavarna ter hotel, v njej se je prepletalo pestro kulturno in družabno življenje.

Za veliko noč leta 1895 je Ljubljano stresel potres in poleg mnogih drugih stavb razmajal tudi Švicarijo. Istega leta so jo podrli in se odločili, da bodo tam zgradili hotel Tivoli. Ta je nastal po načrtih mestnega arhitekta Cirila Metoda Kocha, ki je inspiracijo zanj iskal v gorenjskih kmečkih hišah.

Nekdanji hotel Tivoli, zgrajen v letih 1908-1910, imel je 48 postelj, je že ob izgradnji odstopal od večine stavb v takratni Ljubljani. Leta 1920 so v hotelu ustanovili Komunistično partijo Slovenije. Ko so ga leta 1930 zaprli, je Švicarija postala bivališče za socialno ogrožene sloje. Skozi dolga desetletja so tukaj bivali in delovali tudi številni umetniki in kulturniki.

Leta 2013 je Švicarija dobila status kulturnega spomenika lokalnega pomena. Še isto leto je Mestna občina Ljubljana objavila javno naročilo za začetek gradbenih in konservatorskih del. Temeljita obnova se je začela v letu 2015 in je bila končana v letu 2017, ko je bila Švicarija ponovno slavnostno odprta. Obnovljena ni bila le stavba, ampak tudi dejavnost v njej. Mednarodni grafični likovni center je v maju 2017 dobil v uporabo Ustvarjalni center Švicarija, kjer delujejo številni umetniki. Ponovno obratuje tudi bistro Švicarija, ki ponuja odlične kulinarične dobrote tako posameznikom kot večjim družbam.

Leta 2019 je izšel dokumentarni film Švicarija, scenarista in režiserja Amirja Muratovića.

Viri:

- Švicarija bo menda obnovljena do leta 2017. Dostopno na: https://www.delo.si/novice/ljubljana/svicarija-naj-bi-bila-obnovljena-do-leta-2017.html

- Pet minut od centralne pošte, na koncu senčnatega drevoreda. Dostopno na: https://www.delo.si/sobotna/pet-minut-od-centralne-poste-na-koncu-sencnatega-drevoreda.html

- Švicarija. Dostopno na: http://bistro-svicarija.si/

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.