Domov > Aktualno > Vsi dogodki > Ozaveščevalna akcija v sodelovanju s policisti Policijske uprave Ljubljana
19. 06. 2023
Ozaveščevalna akcija v sodelovanju s policisti Policijske uprave Ljubljana

V zadnjih mesecih smo zaznali povečanje števila psov, ki niso bili na povodcu, povečalo se je število napadov psov na labode in srne. Prejeli smo tudi več pobud za nadzor nad kolesarjenjem v naravnem okolju izven utrjenih poti.

Uporabniki v krajinski park prihajamo z različnimi nameni in pričakovanji. Zato je pomembno, da smo ob tem, kar v parku počnemo, obzirni do drugih ljudi in narave.

Po Odloku o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib se ni dovoljeno voziti s kolesi izven utrjenih urejenih poti, ki so določene in označene s predpisi MOL. Za nadzor na urejenih in označenih poteh (v lasti MOL) je za nadzor pristojno Mestno redarstvo, za ukrepanje pri vožnji s kolesom izven utrjenih poti »v naravi« pa nadzor izvajajo naravovarstveni nadzorniki in Policija po Zakonu o ohranjanju narave.

Številni obiskovalci krajinski park radi obiščejo tudi s psom. V zavarovanih območjih narave velja še strožja omejitev, in sicer morajo biti psi ves čas na povodcu, saj so zavarovana območja narave tudi dom številnim živalim. Nekatere živijo v gozdu in drugih odprtih površinah, nekatere med njimi so vezane na vodne površine v parku. Še posebej občutljive so živali v spomladanskem času, ko imajo mlade. In če želimo ohraniti privilegij prisotnosti teh živali skoraj v centru prestolnice, je pomembno, da jih čim manj vznemirjamo.

V prihodnih dneh bomo v sodelovanju s policisti Policijske uprave Ljubljana izvedli ozaveščevalno akcijo, na kateri bomo opozarjali na pomen prepovedi vožnje s kolesi v naravnem okolju in upoštevanje določila, da morajo biti psi v krajinskem parku na povodcu.

Namen aktivnosti je ozaveščevalno – izobraževalne narave, saj si želimo, da bi uporabniki parka razumeli smisel varstvenih režimov, ki prispevajo k ohranjanju narave.

7 zlatih pravil vožnje z gorskimi kolesi (MTB).

Izobraževalni video – S psom v park

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.