Domov > Aktualno > Vsi dogodki > Kaj bi brez narave? Premislimo in se ponovno povežimo
17. 05. 2022
Kaj bi brez narave? Premislimo in se ponovno povežimo

Od petka, 20. maja, do nedelje, 29. maja 2022 bomo obeležili teden slovenskih naravnih parkov. Obiščite nas, pripravili smo številne dogodke za vse spoznavanja narave željne obiskovalce.

Slovenski naravni parki so prav gotovo izjemne lokacije, ki ponujajo raznolike možnosti za z naravo povezana doživetja.

V mesecu maju praznujemo Evropski dan parkov (24. 5.), ki smo ga tudi letos nadgradili v že tradicionalni teden slovenskih naravnih parkov. Upravljavci zavarovanih območij smo za obiskovalce pripravili več kot 35 dogodkov v zavarovanih območjih narave (parkih) po vsej Sloveniji. Vabimo vas, da nas obiščete in začutite najbolj ohranjene dele slovenske narave. Ponujamo vam veslanje skozi ljubezensko zgodbo o nastanku Cerkniškega jezera, grajski kino pod zvezdami Kozjanskega in Goričkega, izobraževalne sprehode po poteh Debelega rtiča, Strunjana, Logarske doline, Ljubljanskega barja, zabavne in poučne delavnice za otroke v Bohinju – to je le nekaj dogodkov, ki jih pripravljamo za spoznavanja narave željne obiskovalce.

Letošnje praznovanje Evropskega dne parkov poteka pod sloganom »Eno z naravo - premisli in se ponovno poveži«. Postavlja nam vprašanje »Kaj bi brez narave?«. Stik z naravo ima pozitiven vpliv na zdravje ljudi – ustvarja dobro počutje, pozitivno prispeva k javnemu zdravju in spodbuja aktiven življenjski slog. Prav čas pandemije nas je ponovno opomnil, kakšno življenjsko okolje potrebujemo, da smo bolj zdravi in se bolje počutimo. Tako so mnoge od nas v preteklih dveh letih prav zavarovana območja narave, parki, javne in druge dostopne zelene površine ponovno bolj močno povezali z naravo.

Slovenije se že dolgo drži sloves urejene, lepe in z ohranjeno naravo bogate države. Naravni parki so tista območja, kjer so naravne vrednote, biotska raznovrstnost in krajinska pestrost še posebej izraziti. To so območja z največjo pestrostjo živih organizmov. Z urejeno infrastrukturo za obiskovalce in vključevanjem v lokalne turistične produkte ponujajo številne možnosti za doživetja, povezana z naravo.

Od leta 2011 so upravljavci zavarovanih območij povezani v Skupnost naravnih parkov Slovenije. 15 upravljavcev povezuje skupni interes ohranjanja narave, zagotavljanja ravnovesja med učinkovitim varovanjem narave, kulturnega izročila in na drugi strani različnih dejavnosti znotraj zavarovanih območij.

V naravi bodimo čim manj moteči obiskovalci, ki v prostor ničesar ne prinašamo in iz njega ničesar ne odnašamo. Ničesar, kar ni shranjeno v nas samih ali na posnetku v našem telefonu ali fotoaparatu.

Seznam načrtovanih dogodkov

Seznam upravljalcev slovenskih zavarovanih območij

Predstavitvena brošura Naravni parki Slovenije

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.