Domov > Aktualno > Vsi dogodki > S psom v Krajinski park
03. 06. 2019
S psom v Krajinski park

Služba Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib bo v torek, 4. junija med 16.30 in 18.30 uro na območju krajinskega parka v sodelovanju z Zavodom Alfakan izvedla ozaveščevalno – izobraževalno aktivnost za obiskovalce, ki v park pridejo s psi.

  Predstavili bomo kakovostne možnosti aktivnega preživljanja časa s psom v parku, ki slednjim zadovoljijo nagone.
  Delovali bomo v 4 skupinah – in sicer prva na območju mestnega parka Tivoli, druga na poteh med Rožnikom in Šišenskim hribom, tretja ob Koseškem bajerju in na poti v Mostec ter četrta na širšem območju Koseškega boršta.

  Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib ter druge zelene površine v Mestni občini Ljubljana nudijo številne možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa. Obiskovalci v park prihajamo z različnimi nameni in pričakovanji. Zato je pomembno, da smo ob tem, kar v parku počnemo, obzirni do drugih obiskovalcev, lastnikov zemljišč ter ljudi, ki v parku živijo ali delajo.

  Če park obiščemo s psom, je poleg osnovnega bontona treba spoštovati tudi nekaj ključnih predpisov. Po Zakonu o zaščiti živali in Odloku o krajinskem parku mora biti pes na povodcu. V gozdu je treba upoštevati tudi Zakon o divjadi in lovstvu, ki določa, da psov brez nadzora ni dovoljeno spuščati v naravo. Spomladi ima na primer veliko živali mlade. Nekatere živijo v gozdu, druge na odprtih zelenih površinah, nekatere med njimi pa so vezane na vodne površine v parku. Če želimo ohraniti privilegij prisotnosti teh živali praktično v centru prestolnice, je pomembno, da jih ne vznemirjamo, jih ne hranimo in da imamo pse pod popolnim nadzorom.

  To, da je pes na povodcu, ni težava za vodnika, še manj pa za psa. Pes, ki s sodelovanjem s svojim vodnikom zadovolji večino svojih nagonov, ne potrebuje nenadzorovanega vznemirjanja okolice. Takšno vez med vodnikom in psom zgradimo postopoma, z doslednim, do psa poštenim in sistemskim pristopom, ki se ga lahko naučimo na primer na kakovostnih tečajih ali pri številnih kinoloških disciplinah.

  Predstavljamo pet tipov aktivnosti, ki jih priporočamo obiskovalcem s psi. Na dogodku jih bodo inštruktorji Zavoda Alfakan tudi demonstrirali:

 • Odpoklic daje psu več svobode. Psi s slabimi odpoklici so obsojeni na povodec, vodniki pa na omejen nabor aktivnosti na sprehodih. Z odpoklicem utrjujemo odnos s psom, hkrati pa ga mentalno in telesno zaposlimo.
 • Hoja na popuščenem povodcu za psa ni najbolj zabavna disciplina, a je za prijeten sprehod nujna, saj je uporaba povodca na javnih mestih obvezna. Zaradi zahtevnosti gre za odlično zaposlitev, ki od psa zahteva veliko mero koncentracije in samokontrole.
 • Vlečni športi so izvrstna aktivnost, saj z njimi krepimo svojo in pasjo kondicijo ter izboljšujemo odnos s psom. Vlečni športi so primerna dopolnitev drugim pasjim športom, saj ne ne obremenjujejo sklepov in krepijo mišice. So zabavni in ne zahtevajo ne poligona ne drage opreme.
 • Igra je osnovna aktivnost za sproščanje pasjih nagonov. Kakovostna in dobro izoblikovana igra psa mentalno in fizično krepi, na tak način pa utrjujemo tudi vez med vodnikom in psom.
 • Trikci so način interakcije med vodnikom in psom, ki omogoča ciljni razvoj gibalnih zmožnosti psa, ki jih brez vodnika ne bi razvil. Z njimi izboljšujemo agilnost psa, krepimo njegovo samozavest in izboljšujemo medsebojno komunikacijo.

Fotografije: Artinfoto.si in arhiv Zavoda Alfakan

Več zanimivih informacij nadete tudi na blogu Zavoda Alfakan:

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.