Domov > ZA OBISKOVALCE > Pešpoti

Pešpoti

Po Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, z naravo in kulturo bogatem prostoru v neposredni bližini centra Ljubljane, vodijo številne poti.

Poti v mestnem parku Tivoli si jih izberemo takrat, ko si zaželimo več stika z ljudmi in bolj odprte poglede na premišljeno urejen parkovni prostor. Lahko posedamo na klopcah ali tratah, opazujemo ljudi, drevesa in druge rastline, pa tudi ptice in veverice. Številne poti povezujejo park od Hale Tivoli in Cekinovega gradu do Gradu Tivoli in rožnega vrta. Med lepšimi sta Plečnikova promenada ter Jakopičev drevored.

V gozdnem prostoru je več kot 15 kilometrov urejenih in označenih poti, ki so največkrat prekrite s peskom. Gozdne poti na primer vodijo v Mostec, na Drenikov – ali pa na Cankarjev vrh, kjer stojita cerkev Marijinega obiskanja in gostilna. Številne gozdne poti obiščemo predvsem tedaj, ko si zaželimo tesnejši stik z gozdom, vejami in listi gozdnega drevja, mehkejšo podlago pod nogami in več miru.

Številni smo se že podali na pohod po Poti spominov in tovarištva oziroma Poti ob žici ali Zelenem prstanu kot mu radi pravimo. Na 35 km dolgi poti okoli Ljubljane lahko doživimo pestro podobo našega mesta, vse od zelenega travnika, šumečih krošenj dreves, do vrveža mestih ulic. Kadar nam ni do dolgih sprehodov in si želimo le kratek oddih, se običajno najraje podamo na dele poti v mirnem objemu narave. Eden takšnih, prijetnejših in krajših, v senci drevoreda, s pisanimi travniki, mogočnim gozdom in lesenimi mostički, se vije skozi zahodni del krajinskega parka. Na opisani del Poti ob Žici lahko vstopimo bodisi pri Koseškem bajerju ali pa pri Fakulteti za računalništvo in informatiko.

Za tiste znanja željne so v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib tudi tematske poti. Posebej izpostavljamo Jesenkovo pot, imenovano po botaniku in genetiku dr. Franu Jesenku. Tri kilometre dolga učna pot nas vodi po gozdnem pobočju Rožnika in Šišenskega hriba. Na njej se lahko spoznamo s tridesetimi različnimi drevesnimi vrstami. Vsaka od njih je označena s svojo tablico, kjer jezapisano njeno slovensko in latinsko ime.

Vsem, ki se radi športno rekreirajo v naravi, a ne daleč od centra mesta, je na voljo trim steza Mostec ob Večni poti. Večinoma poteka v senci dreves in po svojih lastnostih sodi med nezahtevne poti. V temnejšem delu dneva je trim steza tudi osvetljena. Njeno izhodišče je v Mostecu. Z dolžino 530 metrov in 15 različnimi trim napravami, opremljenimi z informativnimi tablami, omogoča izvajanje manj ali bolj zahtevnih tipov vadbe s poljubnim časom trajanja. V vročih mesecih za dobro prezračevanje in klimatsko hlajenje skrbijo mogočna drevesa.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 4779 792
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.